Citroenzuur - de allrounder in het huishouden

Citroenzuur - de allrounder in het huishouden

Intussen is het bewustzijn van een meer milieuvriendelijke manier van leven in de hoofden van mensen veranderd, niet alleen als het gaat om voedsel, kleding of cosmetica, ook schoonmaakmiddelen worden in een verantwoorde en zachte richting gestuurd. Chemische reinigingsmiddelen zijn ongezond en duur en in plaats van te worstelen met een lange lijst van ingrediënten, biedt het beproefde huismiddeltje - citroenzuur - een zeer eenvoudige en universele optie voor een breed scala aan toepassingen in en buiten het huishouden. Het praktische alternatief is multifunctioneel, supereffectief en ook nog eens een duurzame tegenhanger van conventionele reinigers.

Maar wat is citroenzuur precies en waar moet je op letten bij het gebruik ervan?

Citroenzuur is een van de meest gebruikte plantaardige fruitzuren en is een vaste stof in poedervorm die in water oplosbaar, kleurloos en biologisch afbreekbaar is. Meer dan 200 jaar geleden werd citroenzuur geïsoleerd uit een citroen door zijn ontdekker Carl Wilhelm Scheele, waardoor het zijn bekende naam kreeg. Het komt vooral voor in appels, peren en bessen, maar ook in sommige coniferen en soorten paddenstoelen.Zelfs ons lichaam maakt citroenzuur aan als tussenproduct van de koolstof- en vetzuurstofwisseling.
Veel voorkomende toepassingsgebieden zijn voedingsmiddelen in de vorm van smaakstoffen of conserveermiddelen. Maar citroenzuur ontvouwt zijn kracht ook in reinigingsmiddelen en is nu een universeel toepasbare, indrukwekkende en vooral effectieve kleine helper.

Maar let op! De naam gaat eraan vooraf, omdat de schijnbaar onopvallende stof toch een zuur is. Wees daarom voorzichtig met de dosering en vermijd oogcontact!
Als je een gevoelige huid hebt, raden we aan om rubberen handschoenen te dragen!

Praktische tips voor het gebruik van citroenzuur in huis

1) De klassieker tegen kalkaanslag
Iedereen kent die vervelende witte kalkaanslag op de douchekop en op de waterkranen of de kalk die al in de waterkoker is geklonterd. Of het nu in de keuken, in de badkamer of om roest te verwijderen - het allround talent citroenzuur doet overal wonderen en laat ook een frisse citrusgeur achter.

En het is zo eenvoudig:

  • Voor koffiemachines, waterkokers & Co: 3 eetlepels citroenzuur mengen met 1 liter water en in het betreffende apparaat gieten. Verwarm tot maximaal lauw, anders wordt de reinigingskracht door de hitte aangetast. Om je ochtendkoffie niet naar citroen te laten smaken, spoel je het apparaat opnieuw af met water.
  • Voor badkamerarmaturen en kranen: bereid de water-zuuroplossing (zoals hierboven beschreven), giet in een spuitfles en schud goed. Heb je liever een andere geur, meng dan gerust een paar druppels etherische olie erdoor! Daarna opspuiten, even laten inwerken, afspoelen met koud water en droogwrijven.
  • Voor vaatwassers en wasmachines: doe 7-8 eetlepels citroenzuur rechtstreeks in het lege apparaat en kies een spoelcyclus op middelhoge temperatuur (maximaal 40 graden).

Let op: Citroenzuur kan op veel manieren gebruikt worden, maar onedele metalen zoals aluminium zijn niet zuurbestendig en kunnen dus beschadigd raken!

2) De goedkope allesreiniger
Als je even niet oplet en de pan overloopt, de soep spettert in de magnetron of de jus overkookt in de oven? Geen probleem! Meng een eetlepel citroenzuur in warm water, behandel de vuile plekken ermee en spoel alles daarna af met schoon water.

  • Bij hardnekkig vuil zoals ingebrande potten of pannen het mengsel aan de kook brengen, laten inwerken en goed naspoelen.
  • Bij vuile ovens of magnetrons de apparaten na reiniging kort opwarmen tot maximaal 100 graden.

Kalkaanslag en resten op bloempotten of vazen zijn ook heel eenvoudig te reinigen: doe 3 lepels citroenzuur in een emmer lauwwarm water, laat de voorwerpen een nacht inwerken en reinig en spoel de volgende ochtend grondig af.

3) Een glasheldere zaak
Samen met alcohol en water vormt citroenzuur een uitstekend glansverhogend glansspoelmiddel voor de vaatwasser, dat tegelijkertijd de kalkafzetting van hard water in de machine tegengaat. Los hiervoor 40 g citroenzuur op in 100 ml warm water en voeg 150 ml alcohol toe. Het zelfgemaakte glansspoelmiddel is klaar en er zijn geen strepen en melkglazen randen meer!

4) De zelfgemaakte vlekkenduivel
Ook na het wassen hebben overhemden en blouses vaak nog gelige vlekken op de kraag of in de oksels. Om je comfortabel te blijven voelen in je absoluut favoriete kleding en zweet- en deodorantvlekken te laten verdwijnen, wordt de effectieve behandeling met een citroenzuur-wateroplossing aanbevolen:
Week de kleding een paar uur (10-15 g zuur per liter water) en was daarna zoals gebruikelijk in de machine.
Let op: Citroenzuur heeft een blekende werking en is alleen geschikt voor witte was!
De onaangename deodorantvlekken worden voornamelijk veroorzaakt door deodorants die aluminium bevatten. Gebruik daarom natuurlijke en aluminiumvrije producten!

5) Voor hemels zacht wasgoed
Niet alleen bij cosmetische producten, maar ook bij kleding laten veel mensen niet alles op hun gevoelige huid achter. Wasmiddelen en wasverzachters spelen hier ongetwijfeld een grote rol. Met behulp van citroenzuur blijft het natuurlijke gevoel op de huid behouden en wordt hardnekkig vuil grondig uit kleding verwijderd.
Zo werkt het: Los 5-6 eetlepels citroenzuur op in 1 liter water en doe per wasbeurt 2 dopjes in het wasverzachtervak!
Let op : Citroenzuur heeft een blekende werking en is alleen geschikt voor witte was!

6) Borstelen, afspoelen, klaar - de geurige toiletreiniger!
En het is net zo eenvoudig als het klinkt: ongeveer drie eetlepels citroenzuur in de toiletpot verdelen, laten inwerken, kort behandelen met een borstel en daarna doorspoelen. Urinevlekken worden volledig verwijderd en je krijgt ook een citroenachtige frisheid.

Voor netheid & duurzaamheid!
Met deze tips bespaar je jezelf een hele reeks dure schoonmaakmiddelen en chemische schoonmaakmiddelen en bescherm je zo je gezondheid, het milieu en je portemonnee.
Probeer het uit en overtuig uzelf van de natuurlijke allrounder!
Citroenzuur

Trouwens : citroenzuur wordt niet alleen gebruikt voor schoonmaakdoeleinden, je vindt het ook in veel cosmetica en voedingsmiddelen. Je kunt het ook gebruiken om tintelende DIY-badparels, bruisende iso-drankjes, ... en nog veel meer te maken. Maar dat is een ander onderwerp...