Slim energie besparen in het huishouden

Slim energie besparen in het huishouden

Terwijl alles om ons heen steeds duurder wordt, de energieprijzen de pan uit rijzen en het klimaat zucht onder de grote druk van de afgelopen jaren, vragen velen zich af: hoe kan ik mijn bijdrage leveren en mijn eigen energiebalans verbeteren?
Met onze tips voor energiebesparing in het huishouden kom je de energiecrisis goed door - dat is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee!

1.) Zuinig wassen
Wasmiddelen hebben tegenwoordig zo'n goede waskracht dat je gerust zonder voorwas kunt - uitgaande van drie wasbeurten per week kun je gemakkelijk tot 35 kilo CO₂ en 15 euro per jaar besparen. Bovendien:

 • Halfvolle wasmachines gebruiken evenveel water en elektriciteit als volle, dus vul je wasmachine altijd zoveel mogelijk en kies, indien mogelijk, de Eco-modus - deze duurt langer maar verbruikt minder water en elektriciteit en bereikt dezelfde reinigingsresultaten als andere programma's.
 • Je kunt je energieverbruik ook effectief verminderen door de juiste wastemperatuur te kiezen: met een efficiënt wasmiddel wordt licht tot normaal bevuild wasgoed sprankelend schoon, zelfs bij een wastemperatuur van 30 °C - 40 °C - en als je op 40 °C wast in plaats van 60 °C, kun je je verheugen op een energiebesparing van 35 tot 40%!
 • Als je beddengoed en handdoeken ook op 60 °C in plaats van 90 °C wast, kun je ook hier veel besparen, want wascycli op 60 °C gebruiken de helft minder elektriciteit dan die op 90 °C en zijn volledig toereikend om de beste hygiëne en reinheid te garanderen.
  Dus als je de temperatuurknop een beetje draait, maakt dat een groot verschil!

  Nog een speciaal trucje tot slot: als je hardnekkige vlekken op je geliefde textiel voorbehandelt met een krachtige, ecologische vlekverwijderaar, ben je in één wasbeurt van de vlekken af en hoef je ze niet opnieuw te wassen.

2.) Zuinig drogen
Hoewel het een uiterst praktische hulp in de huishouding is, is de wasdroger helaas ook een echte energieslurper!

 • Daarom is het verstandig om de was op de klassieke manier op het droogrek te drogen. Dit is namelijk zeer energiebesparend. Zorg wel voor een goede weekplanning zodat je uiteindelijk niet je toevlucht hoeft te nemen tot de wasdroger.
 • Als je voor het wassen een uitgebreid centrifugeprogramma kiest, droogt je wasgoed nog beter aan de lucht. Door geen droger te gebruiken, bespaar je niet alleen tot 385 kilo CO₂, maar ook tot 180 euro per jaar.
 • Voor degenen die niet zonder droger kunnen, hebben we nog een paar extra tips: kies indien mogelijk voor een warmtepompdroger, want die verbruikt tot 70% minder elektriciteit dan een condensdroger. Let ook op de efficiëntieklasse en kies klasse B of hoger. Net als bij je wasmachine moet je je droger alleen aanzetten als hij helemaal vol is.

  Een echte insider tip die velen niet kennen: natuurlijke droogballen kunnen tot wel duizend droogcycli worden gebruikt. Ze wervelen het wasgoed tijdens het drogen, zodat de lucht beter kan circuleren en de droogtijd tot 40% wordt verkort - een volledig natuurlijke manier om grote hoeveelheden energie te besparen!

3.) Afwassen - vaatwasser of handafwas?
Dat met de hand afwassen zuiniger zou zijn dan met een vaatwasser is een veel voorkomende misvatting - als je de vaat niet vooraf onder stromend water afspoelt en de vaatwasser volledig belaadt, is de vaatwasser juist efficiënter!

 • Met de juiste vaatwastabletten wordt normaal vuil vaatwerk hygiënisch schoon bij 30 °C - 50 °C! Aangezien vaatwassers de meeste energie gebruiken om het spoelwater op te warmen, kun je met deze kleine verandering al energie besparen.
 • Als jouw vaatwasser een eco-stand heeft, moet je die zeker gebruiken - het duurt iets langer, maar het loont echt de moeite wat betreft de energierekening.
 • Kalkaanslag en voedsel- en vetresten verzamelen zich snel in de machine. Dit is niet alleen onhygiënisch maar vermindert ook de efficiëntie van de vaatwasser. Je kunt dit effectief tegengaan door regelmatig machinereinigers te gebruiken.
 • De restzeef kan ook een echte energievreter zijn! Als zich daar te veel voedselresten verzamelen, kan deze verstopt raken, waardoor de vaatwasser meer energie verbruikt om het water af te pompen. Ook hier kun je met regelmatig schoonmaken veel stroom besparen.

4.) Apparaten ontkalken
We vergeten vaak huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser, het koffiezetapparaat en de wasmachine te ontkalken. Maar wist je dat apparaten met kalkaanslag meer energie verbruiken? Met natuurlijke ontkalkers is de vervelende kalkaanslag in een mum van tijd verwijderd en verspil je minder energie!

Nog een extra energiebesparende tip: water koken in een waterkoker is efficiënter dan water aan de kook brengen op het elektrische fornuis!

5.) Vergeet de koelkast niet!
De meeste koelkasten zijn veel kouder ingesteld dan nodig is - in principe is stand 1 of 2 bij de meeste koelkasten voldoende om je voedsel te koelen. Door je voedsel op de juiste manier te bewaren, bijvoorbeeld in milieuvriendelijke bijenwasdoekjes, en het juiste compartiment te kiezen, kun je de mogelijkheden van je koelkast optimaal benutten:

 • Er is een temperatuurverschil van maximaal 6 graden tussen de verschillende compartimenten van de koelkast, en het is warmer in het bovenste compartiment omdat koude lucht zakt.
 • Bij ongeveer 8 °C is het bovenste vak ideaal voor het bewaren van kaas, restjes en rauwe ham. Het middelste compartiment heeft een temperatuur van ongeveer 5 °C, waardoor zuivelproducten zoals yoghurt, wrongel en melk zich hier bijzonder prettig voelen. Het laagste compartiment is met ongeveer 2 °C het koudst, dus vis, vlees en ander bederfelijk voedsel moet je hier bewaren. De compartimenten voor verse levensmiddelen, die van de andere compartimenten zijn gescheiden door een glazen ruit, hebben een temperatuur van ongeveer 8 °C, en zijn daarom het meest geschikt voor fruit zoals bessen en kersen en groenten zoals salades, champignons en wortelen.
 • Om de juiste temperatuur te behouden, moet je warm voedsel laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet - opnieuw afkoelen verbruikt onnodige energie en veroorzaakt ook condensatie.
 • Laat de koelkastdeur ook niet te lang openstaan om te voorkomen dat warmte en vocht binnendringen - zo bespaar je elektriciteit en voorkom je dat er ijsafzetting in de vriezer ontstaat.
 • Je moet het vriesvak ook regelmatig ontdooien, want overtollig ijs verhoogt het elektriciteitsverbruik en het vriesvak kan veel efficiënter werken zonder overtollig ijs - je kunt dit ook combineren met het schoonmaken van de koelkast om een perfecte hygiëne voor je voedsel te garanderen.

Vaak hebben kleine veranderingen een groot effect - als je onze tips voor energiebesparing toepast, kun je niet alleen het milieu een beetje ontlasten, maar ook je energiekosten verlagen!